Si ets un amant de les infusions, el te guarda molts secrets sobre la seva elaboració i la seva procedència. Avui en coneixerem alguns d’ells.
Partim de la base que el tema dels colors no té res a veure amb el color de la planta. La Camellia sinensis és l’espècie de les fulles i brots de la qual s’obté el te. Aquest arbust de procedència Asiàtica, avui dia es cultiva a tot el món. Per descomptat, hi ha moltes varietats i algunes d’elles poden arribar a altures considerables, però això només com a dada curiosa. Anem per feina.

La clau resideix en l’oxidació de les fulles. Això passa quan la fulla, ja tallada, és sotmesa al contacte amb l’aire. Però també, a la humitat o la temperatura. Però, anem a pams.

Un dels tes més reconeguts és el te blanc. És el menys processat de tots i s’elabora amb els brots més alts, amb les gemmes i fulles més tendres i noves de la planta. Aquí no hi ha ni oxidació ni fermentació. Per això el seu sabor és tan pur i subtil alhora.

En el cas del te verd, un cop les fulles s’arrenquen o tallen de la planta (que això és un altre tema) es deixen assecar de forma natural. Hi ha qui les asseca al sol, hi ha qui les passa per un procés de calor controlat. El tema és inactivar els enzims que puguin provocar l’oxidació. A causa d’això, el seu color és més verd ja que la fulla pràcticament no pateix cap canvi excepte la pèrdua d’humitat.

Al contrari dels anteriors, el te negre sí que passa per un procés d’oxidació i és per això pel que té aquest color fosc propi d’una fulla marcida i del procés en el que l’enzim polifenol oxidasa campa al seu aire enmig d’humitat, certa temperatura i oxigen. Aquest és el més nerviós. És el que més teïna concentra i, per tant, el més estimulant.

Acabem amb el te vermell, en aquest cas està fermentat, amb temps diferents en els quals es combina la maduració de les fulles i la fermentació quedant d’un to vermellós que li dóna nom. No se si serà pel color vermell o no, però era el destinat als emperadors.

Hi ha altres colors? Segurament haureu llegit que sí. El groc o el blau també existeixen, però això ho deixarem per un altre dia. Mentrestant, podem esperar plàcidament prenent una bona tassa de te Ecoherbes.