Durant els darrers anys la popularitat del te ha augmentat considerablement, ja que els seus múltiples beneficis i caràcter saludable li han atorgat un lloc a la vida quotidiana de milers de persones, fomentant a més el tast de te.

En què consisteix?

El te ha estat utilitzat amb múltiples finalitats al llarg de la història, i en aquesta pràctica en particular no es tracta només de prendre’l, ja que la seva presència és l’ingredient principal d’una cerimònia íntima o compartida en què participen tots els sentits, generant agradables moments i permetent que el tastador pugui apreciar tots els atributs i qualitats que posseeix aquesta preparació.

Sent així, la capacitat d’apreciar l’aroma, el color, la textura i el gust de la beguda i, a més, més expressar aquestes qualitats de forma detallada amb paraules estan implícites al tast.

Fases del tast de te

El tast de te es compon de diferents etapes o fases, conegudes com a visual, olfactiva i gustativa, igual que en altres begudes com ara el vi, encara que amb certs aspectes diferenciadors.

A la primera s’avalua la qualitat, la mida, el color, i el tipus de fulla que s’utilitzarà, tant abans com després de la infusió, observant a més el nivell d’oxidació.

De la mateixa manera, un cop preparat el te, s’analitzarà visualment per tal d’apreciar el color i la terbolesa. Aquí es podrà avaluar la fermentació i el temps d’infusió.

Tot seguit, es troba la fase gustativa. S’hi apreciarà l’aroma de les fulles seques, i després l’aroma de la infusió, esmentant que quan les fulles estan humides aquest s’intensifica per l’alliberament d’olis essencials.

En aquesta fase, es poden identificar una gran varietat de matisos. Per exemple, els tes blancs solen brindar aromes torrades i fresques, no obstant això, el te verd és capaç de desprendre un aroma afruitada i herbàcia, i fins i tot el te negre genera una aroma més terrosa, que pot anar acompanyada amb notes d’altres fragàncies com el cacau o el malt.

Finalment es troba la fase gustativa, on se li dóna un petit glop a la infusió, i es distribueix per tota la boca, a fi de reconèixer característiques com la textura i la densitat, les quals s’avaluaran depenent de les qualitats pròpies del te.

Recomanacions per a un bon tast de te

  • En principi, es recomana fer servir aigua de bona qualitat i no de la cafetera, preferiblement de baixa mineralització.
  • Complir les recomanacions en el temps d’infusió, el qual dependrà de diferents elements com el tipus de fulla i la seva graduació, ja que excedir el temps d’infusió podria generar sabors amargs a la beguda.
  • Es recomana fer-ho en un lloc tranquil que inciti a la pau i la relaxació, i que a més sigui lluminós per poder apreciar les característiques visuals de la beguda, esmentant que el millor és utilitzar tasses transparents o blanques.

Finalment, cal destacar que els tasts de te, o de qualsevol altra infusió, es poden fer per múltiples raons, entre elles, per formació professional, plaer i diversió, identificar les característiques organolèptiques d’una preparació, seleccionar el te predilecte per a consum personal, estudiar l’estat de conservació del te, o fer el tast amb objectius educatius, informatius o comercials. A Ecoherbes, te’n podem ensenyar. Visita la nostra web i informa’t de totes les opcions.