Visca l’estiu! Les vacances estiuenques són sinònim de descans, relax, banys de sol i mar, temps lliure per compartir amb la família i els amics … una estampa idíl·lica que es pot veure entelada per un excés de calor, una circumstància molt habitual durant aquests mesos a la nostra geografia .

A Ecoherbes som estudiosos de les propietats de les plantes i dels seus beneficis per al nostre organisme. En aquesta ocasió ens hem centrat en el poder refrescant que tenen algunes espècies infusionades, perquè una tisana també pot ajudar-nos a alleujar la calor estival.

 

MENTA

A més de pel seu inconfusible aroma, la menta és reconeguda pels seus múltiples efectes beneficiosos per a la salut: és digestiva, estimulant i beneficiosa en processos gripals. A tot això cal sumar la seva capacitat refrescant, com bé saben els productors de caramels i xiclets.

Les seves fulles fresques s’utilitzen en amanides, per aromatitzar plats de carn, llegums, verdures … i com a complement de còctels.

Efectivament, la menta produeix una sensació de frescor a la boca i a les vies respiratòries que transmet frescor a tot el cos. Per això, resulta ideal per gaudir-la durant els sufocants dies d’estiu.

Encara que la menta i l’espècie coneguda com a “hierbabuena” en castellà no són exactament la mateixa planta, totes dues pertanyen a la mateixa família botànica i comparteixen propietats molt similars.

 

HERBA LLIMONA

L’aroma a llimona és un dels més frescos que existeixen. Hi ha multitud de perfums i cosmètics, i fins i tot productes de neteja de la llar, que aprofiten aquesta qualitat tan agradable de la llimona.

En el terreny de les plantes, el poder refrescant del fruit cítric el comparteix l’herba llimona, espècie perenne de la família de les gramínies que es caracteritza pel seu intens aroma cítric.

L’herba llimona és molt utilitzada a la gastronomia asiàtica i a algunes zones d’Àfrica, on creix en abundància pel clima càlid. És apreciada per les seves propietats digestives, antioxidants i també pel seu fresc sabor, que ajuda a passar millor les calors estiuencs.

 

ORENGA I ROMANÍ

Tant l’orenga com el romaní són espècies molt valorades com a condiments alimentaris, sobretot a la cuina mediterrània. Totes dues són ideals per acompanyar amanides, arrossos, llegums, pastes, marinats, sopes, guisats, plats de carn i per aromatitzar olis i vinagres. Però, a més, tant l’orenga com el romaní s’ingereixen en infusions que, entre altres beneficis, aporten frescor.

A més d’un sabor inigualable, l’orenga té propietats digestives i principis actius que protegeixen el fetge. Als seus efectes medicinals s’uneix el valor de

frescor que estem destacant. Igual que el romaní, reconegut des de l’Antic Egipte com tònic cerebral rejovenidor per ser ric en antioxidants; la seva infusió, intensament aromàtica, ens transporta a la natura.

A les tardes caloroses de l’estiu no hi ha res com gaudir d’una infusió ben refrescant.

 

 

UNA RECEPTA 100×100 ESTIUENCA

Recuperem la recepta d’infusió d’herba llimona i pinya, molt digestiva, agradable al paladar i fresca.

 

Ingredients:

1 litre d’aigua filtrada

3 bossetes d’infusió d’herba llimona Ecoherbes (fresca o seca) o 5 cullerades de fulles

La tija d’una pinya (és la part central llenyosa de la fruita)

 

Preparació:

Abocar l’aigua en una olla i posar a escalfar.

Afegir la tija de la pinya tallat a trossos.

Quan l’aigua comenci a bullir, deixar en ebullició 10 minuts i després apagar el foc.

Afegir les bossetes d’infusió d’herba llimona (o els fulls) i tapar.

Deixar reposar 5-10 minuts i filtrar. La infusió també es pot consumir freda.